Ventilatie

Het verversen van de lucht in huis, ofwel ventileren, is nodig voor een gezond binnenklimaat. Even een raam openzetten is niet voldoende; er moet continu worden verlucht. Mechanische ventilatie is in de luchtdicht geïsoleerde huizen van nu dan ook eerder noodzaak dan luxe.

Als u in een luchtdichte zak in- en uitademt, neemt de concentratie kooldioxide toe en het zuurstofgehalte af. U komt al snel in ademnood. Hier zien we in het klein wat op grotere schaal in een huis gebeurt en de noodzaak tot ventilatie verklaart.

Waren woonhuizen vroeger nog tochtig, tegenwoordig zijn ze uitstekend geïsoleerd om warmteverlies te beperken. Op zich een goede zaak, maar met een keerzijde, wat hogere eisen stelt aan de ventilatie.

Binnen een etmaal ademen we acht tot twaalf kuub lucht in en uit, en verliezen we gemiddeld één liter vocht. Let wel, we hebben het over één gezinslid. Activiteiten als douchen en koken doen daar nog een flinke schep bovenop. Als er niet goed geventileerd wordt, hopen schadelijke stoffen en vocht zich zo ongemerkt op. En dat gaat ten koste van onze gezondheid en ons functioneren.

Continu ventileren met mechanische luchtafvoer is een absolute must voor schone, verse lucht in huis. Maar het is ook zaak om daarbij warmteverlies te voorkomen. Met frisse lucht halen we immers ook de koude van buiten in huis.

Balansventilatie, een vorm van mechanische ventilatie die lucht af- én aanvoert, met warmteterugwinning is de oplossing voor het energiezuinig ventileren van woningen. Een warmtewisselaar in de ventilatie-unit haalt warmte (en vocht) uit de afgevoerde lucht en brengt die over op de ingevoerde lucht. Simpel gezegd wordt dus de koude lucht van buiten opgewarmd met de warme lucht van binnen. Daarbij blijft tot tachtig procent van de warmte behouden.

 

 

Contact

ketel onderhoud
0653502608
onderhoud cv ketel
info@blackpen.nl